In de basis ben ik een badmeester. Titulatuur die nu vaak wordt geassocieerd met vergane glorie. Evenals de titel Zwembadmachinist. Maar ik ben en blijf er trots op. Dat ik mijzelf zo mocht noemen en altijd zal blijven doen. De oude badmeesters van het eerste uur beheersten alle disciplines. Zo ook de toenmalige badjuffen natuurlijk. Ze verzorgden de toegang en kaartjesverkoop bij de kassa. Verkochten ijsjes en patatjes vanuit de kiosk. Ze hielden het sanitair en badhokjes schoon, hielden toezicht op de veiligheid en vooral orde! Met harde hand indien nodig. Plakten pleisters of meer indien nodig. Gaven zwemles en training aan alle leeftijdgroepen in alle disciplines. Hielden de chemische waarden van het zwemwater op orde. Spoelden filters terug en verrichten andere technische werkzaamheden. Repareerden alle technische onvolkomenheden. Ja, toen was geluk nog heel gewoon.

Maar tijden veranderen. Zo ook de arbeidsomstandigheden in de ZwembadBranche. Taken werden verdiept en omgezet in specialismen. De kassa werd geautomatiseerd en verheven tot algemeen informatiecentrum. Toezicht en orde houden werden omgezet in, excuseer me de buitenlandse naamgeving, Lifeguard. Orde houden werd soms ondergebracht bij coaches, handhavers of uitsmijters in gewoon Nederlands.

De zweminstructeur werd een zwemonderwijzer. Niets mis mee. Maar alleen werd dit vak wel gesplitst in vele subdisciplines. Zwemonderwijzer-ABC, Zwemonderwijzer-Specialisaties. En deze laatste werd nog eens uitgeplitst in vele aparte vakken. Alle basisdisciplines zoals plankspringen, zwemmend redden, nostalgische zwemslagen, kunstzwemmen, zwemvaardigheid en snorkelen werden aparte onderwijsgebieden, aparte specialismen. Bewegen op muziek werd tot een hogere standaard verheven,  veelal op basis van een ritmisch ritueel zoals ik dat benoem. Kon ik maar terug naar onze toekomst.

Samenvattend, het vak werd moeilijker gemaakt dan het eigenlijk is.

Ik was dus een allround vakman. In gewoon Nederlands een echte specialist in de ZwembadBranche die alle denkbare disciplines beheerst. Dat is nu nauwelijks handhaafbaar. Maar ik doe mijn best. Door het lezen van alle beschikbare vakliteratuur. Daarmee beoog ik alle gegadigden zo goed als mogelijk te helpen. Zonder winstoogmerk. Prodeo dus.

Met de kanttekening dat ik mijn concullega's uit het bestaande werkveld niet het brood uit de mond wil stoten. Indien van toepassing zal ik gestelde vragen naar hen doorverwijzen. Bij uitzondering zal ik uw, zeer specialistische vraag, zelf beantwoorden en helpen oplossen in welk geval u een kwitantie voor verrichtte diensten van mij mag verwachten.

Het aanvangswoord "wie" bovenaan deze pagina impliceert natuurlijk ook mijn persoonlijke attitude. Maar mijn persoonlijk curriculum is nu niet meer relevant. Ik ambieer niet langer een carrière. Desgewenst wil ik alles over mijzelf vertellen. Maar dan wel persoonlijk en niet online. Dus informeer gerust indien gewenst.