Zwemwaterchemie voor gevorderden

In de huidige, conventioneel toegepaste, zwemwaterchemie hebben we vooral te maken met enkele stoffen, moleculen genoemd. Dat zijn:

  • Water, ofwel H2O;

  • Zout, ofwel NaCl;

  • Zuurstof, ofwel O2;

  • Zuur; ofwel HCl (zoutzuur), H2SO4 (zwavelzuur), CO2 (koolzuur), en nog een aantal anderen.

 

Ieder atoom heeft een elektrische lading, een zwaartekracht, magnetische aantrekkingskracht. Deze krachten bepalen welke huwelijken hoogstwaarschijnlijk zullen ontstaan in de vrije natuur. Alleen ingrijpen door de mens kan hierin verandering doen ontstaan, lees gedwongen huwelijken.

Ieder atoom lijkt op een batterij. Ze hebben een plus- en een minpool. En, ter begripsvorming, verschillende voltages, lees magnetische kracht. Als voorbeeld zuurstof en waterstof. Het zuurstofatoom heeft een kracht van 6 volt bij de pluspool en 2 volt bij de minpool. Het waterstofatoom 1 volt bij de pluspool en 1 volt bij de minpool.

In de vrije natuur is een huwelijk tussen vrijgezelle atomen tot een molecuul voorspelbaar. Met behulp van de atoomtabel, ook wel periodiek systeem genoemd, waarin alle huwelijkse voorwaarden zijn opgetekend. Zie een voorbeeld van de atoomtabel hier op Wiki

Maar ik streef naar eenvoud. Maak de atoomtabel zo simpel te begrijpen en toe te passen als mogelijk. Met behulp van ezelsbruggetjes. Leer daartoe de volgende trefwoorden uit je hoofd!

  • KNaAgLi;
  • AlBiCrAu;
  • FOClBrISPSi.

Knaagli staat voor vier atomen, te weten, Kalium, Natrium, Argentum (Zilver in Nederlands) en Lithium.

Albicrau staat voor vier atomen, te weten, Aluminium, Bismut, Chroom en Aurum (Goud in Nederlands).

 

Foclnbrispsi staat voor de verdringingsreeks van de NIET-metalen. Fluor (F), Zuurstof (O), Chloor (Cl), Stikstof (N), Broom (Br), Jodium (I), Zwavel (S), Fosfor (P) en Silisium (Si).

 

Alle atomen van Knaagli gedragen zich als 1-positief (1 volt) bij het aangaan van een huwelijk tot een molecuul.

Alle atomen van Albicrau gedragen zich als 3-positief (3 volt) bij het aangaan van een huwelijk tot een molecuul.

Allen andere atomen uit de atoomtabel gedragen zich als 2-negatief (2 volt), ze zullen alleen willen trouwen op huwelijkse voorwaarden.

 

En dan nog Foclnbrispsi. Een simpele uitleg. Gooi deze atomen bij elkaar in een emmer. Het zijn allen NIET-metalen. En gaan dus bij voorkeur een relatie aan met metalen met het doel nageslacht te verwekken. Gooi een blokje metaal in deze emmer, bijvoorbeeld ijzer. Daarbij heeft Fluor de sterkste genen. En zal dus als eerste reageren tot ijzerfluoride. Zodra alle fluor is opgebruikt en voor nageslacht heeft gezorgd komt zuurstof in beeld. Deze relatie tussen zuurstof en ijzer zal resulteren in IJzeroxide. Zodra alle zuurstof is getrouwd zal Chloor aan de beurt komen. En reageren tot IJzerchloride. Enzovoort.

 

Waarom Chloor?

Chloor wordt al vele decennia toegepast als desinfectiemiddel. En dus ook aan zwemwater toegevoegd met dat doel. Maar voortschrijdend inzicht maakt dit middel waarschijnlijk overbodig. Een zwembad zonder chloor verkeert al in experimentele fase.

Chloor is niet het sterkste desinfectiemiddel, volgens Foclnbrispsi is Fluor vele malen sterker gevolgd door zuurstof. Chloor volgt pas daarna op de derde plaats.

Dus kunnen we beter Fluor gebruiken? Helaas is Fluor zo sterk dat het zeer gevaarlijk, lees dodelijk, is voor alle levende organismen. Zelfs bij hele lage concentraties. En wordt daarom hoogst zelden gebruikt. Het wordt wel toegepast. Denk aan fluortandpasta. De hoeveelheid fluor in deze pasta bedraagt echter enkele promilles, vergelijkbaar met alcohol in het bloed na een avondje stappen.

Zuurstof is ook sterker dan chloor. En dat passen we wel toe in de zwemwaterbehandeling.