e-zwemles-7

Lesdoelstelling

  • Aanleren rugcrawl armbeweging
  • Zelfstandig uit het water klimmen

Lesinhoud

Zoals gebruikelijk starten we met vijf minuten herhalen van de voorgaande lesstof. Doe uw kind wel de vleugeltjes om, pas in het laatste deel van deze les proberen we het weer even zonder drijfmiddel. Start met vijf tellen borstcrawlen en wissel dit af met vijf tellen trappelen op de rug. Voeg na enkele minuten een paar keer springen van de rand toe. Help hierbij met uw wijsvingers als ondersteuning.

Het eerste leerdoel voor vandaag is het toevoegen van de rugcrawl armbeweging. Meestal volstaat het voordoen in deze fase. De draaibeweging met de armen is al aangeleerd dus zal dezelfde beweging op de rug weinig moeite kosten. Wel gebeurt het soms dat de armen verkeerd om worden gedraaid, dus zoals bij de borstcrawl. Pak in dat geval de handen vast en help een stukje mee door te draaien in de juiste richting. Omdat uw kind vleugeltje aan de armen heeft zullen de armen niet gemakkelijk onder water kunnen worden geduwd. Het lichaam zal van links naar rechts gaan rollen bij het maken van de armbeweging. Dat is niet erg. Zodra de beweging wordt begrepen voegen we de beenslag toe. En zie hier, de beginnersrugcrawl (…) Gooi het tempo er weer in en wissel de borstcrawl met de rugcrawl af. Voeg daar het gehurkt draaien van buik naar rug en viceversa en ook de schroef van buik naar rug en viceversa aan toe.

Het tweede leerdoel is het zelfstandig uit het water klimmen. Dat mag in het begin via het trapje. Maar sta dit alleen toe indien de badrand erg hoog is. Soms zijn drijfmatten in het zwembad aanwezig. Laat uw kind dan op die mat klimmen en vervolgens vanaf de mat op de kant. Het heeft de voorkeur al in het begin de juiste uitgangspunten in de lessen toe te passen. Help dus uw kind tegen de hoge badrand op en beschouw het trapje als een extraatje voor het geval uw kind erg moe is. De laatste tien minuten doen we de armvleugeltjes weer af. Eerst voorover vallen en vijf tellen drijven. Vervolgens op de kant klimmen, springen en direct aansluitend vijf tellen borstcrawlen. Deze combinatie van klimmen, springen en direct vijf tellen zwemmen zijn een hoofddoel van de eerste tien zwemlessen op zich. Het waarom ziet u later. Oefen er dus veel op tot uw kind aangeeft te willen stoppen.

Lescontrole

  • Beheerst uw kind nu de armbeweging van de rugcrawl?
  • Klimt uw kind nu zonder hulp uit het bad?

e-zwemles-1 e-zwemles-2 e-zwemles-3 e-zwemles-4 e-zwemles-5 e-zwemles-6 e-zwemles-index e-zwemles-8 e-zwemles-9 e-zwemles-10 Contact