e-zwemles-9

Lesdoelstelling

  • Herhalen leerdoelen voorgaande lessen
  • Springen en onder water gaan met het hoofd

Lesinhoud

Na het inleidend opwarmen gedurende vijf minuten herhalen we het drijven op de rug zonder armvleugeltjes als eerste leerdoel voor vandaag. Uw kind weet nu wat de bedoeling is en zal minder angstig zijn voor de oefening. Overdaad schaadt, na vijf minuten proberen is het genoeg geweest. Herhaal nu zonder armvleugeltjes de oefening in het klimmen op de kant, springen van de rand, vijf tellen borstcrawlen en zelf gaan staan met behulp van de hurkhouding. Doe dit een aantal keren achter elkaar. Vervolgens gaan de armvleugeltjes weer om en doe de oefening in klimmen, springen en vijf tellen borstcrawlen een keer. Hoogstwaarschijnlijk springt uw kind nu spontaan ver van de rand. De armvleugeltjes bieden een veilig gevoel waardoor de vrees snel afneemt.

En dan starten we nu met het tweede en meest belangrijke leerdoel van deze opleiding. Ga naar een waterdiepte waar u zelf kunt staan maar uw kind niet. Veel instructiebassins of campingbaden hebben een variërende diepte tot 140 centimeter diepte. Deze diepte is ideaal voor deze oefening. In de hoek van het bad is meestal een trapje aanwezig en dat is helemaal ideaal voor dat wat nu gaat volgen. Ga zelf in het water staan zoals u dat ook deed bij de springoefening in les 6 in het ondiepe gedeelte. Kies uw positie op 3 meter afstand van het bassintrapje in de hoek van het bad en ga ongeveer anderhalve meter van de rand af staan. Nodig uw kind (met de armvleugeltjes om) uit naar u toe te springen. Steek uw handen uitnodigend naar voor als richtpunt voor uw kind. De afstand tussen uw handen en die van uw kind is echter te groot, om ze te pakken zal uw kind moeten springen. Zodra uw kind springt, pakt u de handen vast in de vlucht van de sprong. Door de snelheid zal uw kind kopje onder gaan en dat is ook precies de bedoeling. U heeft echter nog steeds de handen vast dus valt de schrik wel mee. Laat vervolgens de handen rustig los en geef opdracht om naar het trapje te borstcrawlen. Loop zelf naast uw kind mee. Herhaal deze oefening minstens tien keer waarbij u, zodra uw kind gewend is aan deze opdracht, het uitsteken van uw handen en vastpakken achterwege laat. De opdracht is voltooid zodra uw kind zelfstandig in dit diepe water springt, aansluitend naar het trapje borstcrawlt en zonder hulp via de trap uit het water klimt.

We ronden deze les af met een aantal keren springen, vijf tellen borstcrawlen en weer gaan staan in het ondiepe water zonder de armvleugeltjes om. Voeg ook ter herhaling het maken van de schroefbeweging uit les 4 toe. Dit heeft uw kind nog niet zonder armvleugeltjes geprobeerd maar het zal nu hoogstwaarschijnlijk zonder angst en volledig spontaan de beweging durven maken. Uw kind is in ondiep water al redelijk zelfredzaam geworden. Dit is het uitgangspunt voor een goede start voor de laatste les nummer 10 “Watervrij maken”.

Lescontrole

  • Durft uw kind nu zelfstandig te springen en een stukje te zwemmen?

e-zwemles-1 e-zwemles-2 e-zwemles-3 e-zwemles-4 e-zwemles-5 e-zwemles-6 e-zwemles-7 e-zwemles-8 e-zwemles-index e-zwemles-10 Contact